Fokker Technologies is een Nederlandse fabrikant van vliegtuigonderdelen.

Fit-to-Position wordt wereldwijd ingezet voor de ondersteuning van de Performance en Ontwikkeling.

“WIJ MOETEN ONZE EIGEN LEIDERS KLAARSTOMEN”

Weinig branches zijn zo specifiek als de luchtvaartindustrie. Het van oorsprong oer-Hollandse Fokker kan erover meepraten. Fokker bestaat uit gespecialiseerde business units met verschillende diensten en klanten. Dat vergt een uitgebalanceerd en geïntegreerd talent management én fl exibiliteit in de personeelsinzet. Met de implementatie van een gezamenlijk talent management systeem is de belangrijkste stap gezet.


Hanco van Geest is sinds juni 2011 HR Director bij Fokker. Daarvoor heeft hij onder meer gewerkt bij Jacobs en Towers Perrin en Mercer.

“De luchtvaartindustrie kent een extreem cyclische bedrijfsvoering”, legt Hanco van Geest uit, HR Director bij Fokker. “De hoeveelheid en de aard van het werk verschilt per business unit. Daarnaast zijn er in de luchtvaartindustrie duizenden verschillende diploma’s en certificaten. Het onderscheidende kenmerk van Fokker is ‘integrator knowledge’, de kennis van de bouw van complete vliegtuigen. Die kennis is zo specialistisch, dat je ook het hogere management niet zomaar uit andere bedrijfstakken kan recruteren. Die wil je eigenlijk intern opleiden.”

SYNERGIE
Toen duidelijk werd dat de Fokker Business Units samen de groep Fokker Technologies zouden vormen, is binnen Fokker besloten het HR-beleid te stroomlijnen om de synergie maximaal te kunnen benutten. “Tot begin 2013 opereerden de business units vrij autonoom, ook op het gebied van HR”, zegt Van Geest. “Alle gebruikten ze het systeem Fit-to-Position voor hun talent management. Maar allemaal hadden ze het systeem anders ingericht. Dat is mooi, want dan heb je een tailor made product voor elk bedrijf. Maar we konden geen onderling vergelijkbare reports uitdraaien. We hadden geen stuurgetallen waarmee je fris naar de hele organisatie kon kijken.”

OPTIMAAL

Even is overwogen om het talent management te integreren in het pakket van de payroll provider. Maar dit zou ingewikkelde migraties met zich meebrengen. Het programma Fit-to-Position werd al binnen alle bedrijven gebruikt. “Fit-to-Position werkte goed, alleen we maakten er nog niet optimaal gebruik van”, zegt Van Geest. “We hebben daarom één van de drie versies uitgekozen, daarin aanpassingen gedaan, en die hebben we voor alle business units geïmplementeerd. In februari 2013 zijn we live gegaan. Dit is de tool waarmee we de komende jaren gaan werken.”

KOPPELING

De voordelen? “Allereerst kostenbesparingen in onderhoud”, begint Van Geest. “Maar belangrijker: we hebben nu rapportages waarmee we de business units onderling kunnen vergelijken, zodat we een optimale, business unit overstijgende personeelsplanning kunnen maken. Daarnaast is het beoordelingsproces digitaal waardoor ook de medewerker actief kan meedoen. De Inter Company Transferability wordt beter omdat er beter inzicht is in wie waar zit en wat kan: zo kunnen we eenvoudig talenten uitwisselen tussen de business units onderling. Met trainees doen we dit al. Bovendien kan er een koppeling worden gelegd tussen het HRM-systeem en Fit-to- Position, waardoor de gegevens altijd overal kloppen.”

NIEUWE GENERATIE

Daarnaast gaat Fit-to-Position een rol spelen in het nieuwe Human Capital Development beleid van Fokker. “In 2012 is besloten om een eigen HCD beleid te gaan opzetten”, licht Van Geest toe. “Zoals ik zei is de luchtvaartindustrie een heel specifieke sector. Daarom moeten we zelf zorgen voor passende opleidingen en goede carrièreperspectieven, zodat we zelf onze nieuwe leiders kunnen opleiden. We hebben hier een zeer ervaren club managers, maar die gaan een keer weg. Dan moet de nieuwe generatie klaar staan.”

KENNISOPSLAG

Fit-to-Position is een van de tools die een rol gaat spelen in het Human Capital Development van Fokker. Het programma dient in dit kader als ‘opslagplaats’ voor kennis, ervaring, en de ontwikkeling die een manager heeft doorgemaakt. En is daarmee tegelijk een mooie database voor de ‘Fokker Academy’, die leiderschapsprogramma’s, kennisuitwisseling en individuele opleidingen organiseert. Wie bijvoorbeeld een business unit overstijgend project gaat opzetten, krijgt via de Fokker Academy de benodigde kennis (bijvoorbeeld door middel van een training) en kan in Fit-to-Position de juiste, gekwalificeerde personen voor het projectteam bij elkaar zoeken.

CERTIFICATEN

De volgende stap is het koppelen van de certificatendatabase aan Fit-to-Position. “Zoals gezegd kent onze industrie een paar duizend verschillende certificaten”, zegt Van Geest. “Wij willen en moeten aan onze klanten laten zien dat onze medewerkers gecertificeerd zijn en hoe. Dat kunnen we, maar het is nog veel mooier als die informatie ook beschikbaar is in een learning management systeem.” Vooralsnog is Fokker gestart met een opgeschoond Fitto- Position voor de drie business units samen. Synergie maximaal benutten: dat doel is bereikt.